W szkolnych rozgrywkach sportowych w finale biegów na 800m startują 4 zawodniczki. Oblicz na ile sposobów zawodniczki mogą
a) zając 1 miejsce
b)zając dwa pierwsze miejsca
c)zając trzy pierwsze miejsca
PS.Jeśli można wytłumacz dlaczego została wybrana warjacja, permutacja lub kombinacje.
Szkolne Rozgrywki Sportowe
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Szkolne Rozgrywki Sportowe
a)\(\displaystyle{ V ^{1} _{4}= \frac{4!}{(4-3)!}=4}\)
b)\(\displaystyle{ V ^{2} _{4}= \frac{4!}{2!} =12}\)
c)\(\displaystyle{ V ^{3} _{4}= \frac{4!}{(4-3)!}= \frac{4!}{1!} =24}\)
b)\(\displaystyle{ V ^{2} _{4}= \frac{4!}{2!} =12}\)
c)\(\displaystyle{ V ^{3} _{4}= \frac{4!}{(4-3)!}= \frac{4!}{1!} =24}\)