1) W urnie jest 7 kul białych 2 czarne i 1 zielona . Ile jest możliwych sposobów wyboru dwóch kul z tej urny , tak aby :
a) kule były różnych kolorów
b) obie białe
c) kule były tego samego koloru
d) przynajmniej jedna z kul była biała
Urna z kolorowymi kulami
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Urna z kolorowymi kulami
c-czarna , b-biała , z-zielona
a)kule były różnych kolorów :
b i c -\(\displaystyle{ 7 2=14}\)
b i z -\(\displaystyle{ 7 1=7}\)
z i c-\(\displaystyle{ 1 2=2}\)
\(\displaystyle{ suma-23}\)
b)\(\displaystyle{ {7 \choose 2} = \frac{7!}{2! 5!} =21}\)
c) obie czarne-1
obie białe-\(\displaystyle{ {7 \choose 2}=21}\)
\(\displaystyle{ suma=22}\)
c)1 biała-\(\displaystyle{ 7 3=21}\)
2 białe-21
\(\displaystyle{ suma=42}\)
a)kule były różnych kolorów :
b i c -\(\displaystyle{ 7 2=14}\)
b i z -\(\displaystyle{ 7 1=7}\)
z i c-\(\displaystyle{ 1 2=2}\)
\(\displaystyle{ suma-23}\)
b)\(\displaystyle{ {7 \choose 2} = \frac{7!}{2! 5!} =21}\)
c) obie czarne-1
obie białe-\(\displaystyle{ {7 \choose 2}=21}\)
\(\displaystyle{ suma=22}\)
c)1 biała-\(\displaystyle{ 7 3=21}\)
2 białe-21
\(\displaystyle{ suma=42}\)