Rozwiąż równanie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: jackow005 »

proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \frac{ {4n \choose 4n-2} + {4n \choose 4n-1} }{ {4n -1\choose 4n-3}+ {4n-1 \choose 4n-2}+ {4n \choose 4n-1} }}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2008, o 14:32 przez jackow005, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Ateos »

wszedzie masz minusy to wystarczy ze z tego skorzystasz:
\(\displaystyle{ {n \choose n-2}= \frac{n!}{2(n-2)!}= \frac{n!}{2 \frac{n!}{n(n-1)}}= \frac{n(n-1)}{2}}\)

a \(\displaystyle{ {n \choose n-1}=n}\)
ODPOWIEDZ