Witam mam problem z takim zadaniem prosze o pomoc!
W pojemniku znajduje sie 5 kul białych i 4 czarne. losujemy kolejno dwa razy bez zwracania po jednej kuli. ile jest wynikow losowania w ktorych pierwsza kula jest biala
Nie podpinaj się pod cudze tematy, które w dodatku są w innym dziale niż Twoje zadanie.
5 kul białych, 4 czarne - losujemy dwie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 lis 2008, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
5 kul białych, 4 czarne - losujemy dwie.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2008, o 08:10 przez m-matczak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
5 kul białych, 4 czarne - losujemy dwie.
Wszystkich kul-9
losuję jedną z pięciu białych kul.Zostaje osiem.te losujemy dowolnie.
40 sposobów
losuję jedną z pięciu białych kul.Zostaje osiem.te losujemy dowolnie.
40 sposobów
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
5 kul białych, 4 czarne - losujemy dwie.
wzor do tego co kolega napisal(zebys sie juz o nic nie pytal)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {5 \choose 1} 8}{9 8}}\).
lub \(\displaystyle{ P(A)= \frac{C_{5}^1}{V_{2}^9}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {5 \choose 1} 8}{9 8}}\).
lub \(\displaystyle{ P(A)= \frac{C_{5}^1}{V_{2}^9}}\)