W jednej z faz zabawy dzieci łączą się w pary. Ile. dzieci brało udział w zabawie, jeżeli wiadomo, że. mogły połączyć się w pary na 110 sposobów?
ja to liczyłam i doszlam do wniosku ze w pary mogly sie połączyć na 105 sposobów. niech ktos sprawdzi czy wyjdzie to
Pary
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Pary
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1}{2}=110\\
n^2-n=220\\
n^2-n-220=0\\
\Delta=1+880=881\\
\sqrt{\Delta}\notin\mathbb{N}}\)
Twój wniosek jak najbardziej poprawny.
n^2-n=220\\
n^2-n-220=0\\
\Delta=1+880=881\\
\sqrt{\Delta}\notin\mathbb{N}}\)
Twój wniosek jak najbardziej poprawny.