Ilosc kombinacji w dużym lotku

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Ilosc kombinacji w dużym lotku

Post autor: rolnik41 »

Nie wiem w jakim dziale to zamiescic wiec zamieszczam tutaj :
Oblicz liczbe kombinacji w dużym lotku wiedząc ze losowane jest 6 z 49 liczb.
Najbardziej zależy mi na metodzie jaka to obliczyliscie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Ilosc kombinacji w dużym lotku

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ C^{6}_{49}={49\choose 6}=13983816}\)
lopcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 30 paź 2008, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 6 razy

Ilosc kombinacji w dużym lotku

Post autor: lopcio »

Nakahed90 pisze:\(\displaystyle{ C^{6}_{49}={49\choose 6}=13983816}\)
Jakby co to wytłumaczę dlaczego ten wzór, a nie inny. W przypadku losowania w Dużym Lotku wybieramy losowo 6 z 49 liczb bez zwracania, a dodatkowo kolejność nie ma znaczenia (obojętne jest, czy maszyna wylosuje np. 1, 6, 23, 7, 25, 2 czy 2, 25, 23, 6, 1, 7).
ODPOWIEDZ