Schematy wyboru i tożsamości kombinatoryczne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
dox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 paź 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Schematy wyboru i tożsamości kombinatoryczne

Post autor: dox »

Cześć mam te zadania do zrobienia na przyszły tydzień próbowałem rozwiązać je lecz idzie to ciężko bo sprawiają nam te zadania trudności. Był bym wdzięczny za pomoc

1. Na ile sposobów można rozmieścić 25 identycznych listów w dziesięciu różnych przegródkach tak, aby w każdej przegródce był co najmniej jeden list?
2. Przed wejściem do kina stoi n osób, jedna za drugą. Osoby te będą wpuszczane na seans do kina w k grupach (każda grupa składa się z co najmniej jednej osoby). Na ile sposobów można utworzyć tych k grup?
3. Ile rozwiązań ma równanie
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} + . . . + x_{9} = 90}\)
gdzie każde \(\displaystyle{ x_{i}}\) jest liczbą całkowitą większą od 3?
4. Ile spośród wszystkich prostokątów, które można utworzyć na kracie n × n, jest kwadratami?
5. Udowodnić, dla \(\displaystyle{ n qslant k qslant 1}\), kombinatorycznie następujące
tożsamości \(\displaystyle{ (n N)}\):

\(\displaystyle{ \sum_{n}^{k=0}k{n \choose k}=n^{2-1}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n}^{k=1}k (n+1-k) = {n+2 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n}^{k=0}{n \choose k}(m - 1) ^{n-k}=m ^{n}}\)

6.Pokazać używając argumentów kombinatorycznych i algebraicznych, że następująca równość zachodzi dla dowolnego n ∈ N:

\(\displaystyle{ \sum_{n}^{k=0}\frac{(2n)!}{(k!)^{2}}(n-k)!^{2}= {2n \choose n}^{2}}\)
Tvnn2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk

Schematy wyboru i tożsamości kombinatoryczne

Post autor: Tvnn2 »

zad.1.
Mamy 10 przegródek - można to zapisac inaczej...
kazda przegródka to \(\displaystyle{ x_{i}}\), a kazdy \(\displaystyle{ x_{i}}\) musi byc nie mniejszy niż 1.
Jeśli x mogą miec wartośc 0 (lub kazdą inną \(\displaystyle{ \leqslant25}\)to nasza równość wygladała by tak :

\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}+x_{5}+x_{6}+x_{7}+x_{8}+x_{9}+x_{10}=25}\)
czyli : \(\displaystyle{ {25+(10-1) \choose 10-1}}\)

ale zeby spelnic warunek ze \(\displaystyle{ x qslant 1}\), do kazdego x dodajemy 1, co jest rownoważne z odjeciem od wyniku liczby 10,

\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}+x_{5}+x_{6}+x_{7}+x_{8}+x_{9}+x_{10}=25-10}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}+x_{5}+x_{6}+x_{7}+x_{8}+x_{9}+x_{10}=15}\)
co jest równoznaczne z zapisem :
\(\displaystyle{ {15+(10-1) \choose 10-1}}\)

zad 3. jest w tym momencie niemal rozwiązane :

kazdy \(\displaystyle{ x_{i}}\) jest \(\displaystyle{ \geqslant 4}\)
więc \(\displaystyle{ {(90-4*9)+(9-1) \choose 9-1}={54+(9-1) \choose 9-1}}\)
ODPOWIEDZ