Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
Nati071188
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: Nati071188 »
Ile dzielnikow ma liczba 90 000?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2008, o 12:43 przez
Nati071188, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Post
autor: Sylwek »
\(\displaystyle{ 90000=2^4 3^2 5^4}\)
Ze wzoru na liczbę dzielników: \(\displaystyle{ D=(4+1)(2+1)(4+1)=5 3 5 = 75}\)