Kombinowanie ze słoniami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kwasimir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2005, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował: 3 razy

Kombinowanie ze słoniami

Post autor: kwasimir »

Dorota dostała od Basi na urodziny piątego słonia do swojej kolekcji. Stwierdziłą, że zmieniając codziennie kolejnosć ustawienia słoni na półnce otrzyma tyle róznych możliwości, że każda z nich powtórzy się do następnych urodzin tylko trzy raz. Czy miała rację?Odpowiedź uzasadnij.


Tak sobie próbowałem i mi podpasowało tak:
5 � =125
365:125 ≈ 3

Dobre jest takie rozumowanie??
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Kombinowanie ze słoniami

Post autor: Rogal »

Raczej 5! tych kombinacji jest...
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Kombinowanie ze słoniami

Post autor: Comma »

Ilość możliwych ustawień = 5! = 120
Tak więc: 365=3*120+5
Czyli nie miała racji. Pięć ustawień powtórzy się 4 razy.
ODPOWIEDZ