Wsrod 6 osob sa Adam i Ewa. Na ile sposobow mozna posadzic te osoby na podluznej lawce tak aby:
1. Adam siedzial obok Ewy
2. Adam nie siedzial obok Ewy
Adam i Ewa
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Adam i Ewa
1)
\(\displaystyle{ A=5 4! 2=10 24=240}\)
Objaśnienie:
5 bo mamy 5 możliwośc posadzenia ich (1i2 miejsce,2i3miejsce,3i4,4i5 lub 5i6)
4! bo resztę osób na tyle sposobów rozsadzamy |( że na pierwszym wolnym miejscu może siedzieć każda z 4 osób potem jak już siedzi jedna osoba z tej pozostałej 4 to na następnym miejscu może usiąść każda z 3 pozostałych osóvb etc.
a 2 bo może siedzieć Adam Ewa lub Ewa Adam
\(\displaystyle{ A=5 4! 2=10 24=240}\)
Objaśnienie:
5 bo mamy 5 możliwośc posadzenia ich (1i2 miejsce,2i3miejsce,3i4,4i5 lub 5i6)
4! bo resztę osób na tyle sposobów rozsadzamy |( że na pierwszym wolnym miejscu może siedzieć każda z 4 osób potem jak już siedzi jedna osoba z tej pozostałej 4 to na następnym miejscu może usiąść każda z 3 pozostałych osóvb etc.
a 2 bo może siedzieć Adam Ewa lub Ewa Adam