Liczba możliwych ciągów.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Liczba możliwych ciągów.

Post autor: alien »

Witam, mam takie zadanie, które nie wiem ni w ząb jak ruszyc:
Ile ciągów mających co najwyżej 6 wyrazów można utworzyc z elementów zbioru {0,1}?
Pomoże mi ktoś ?;>
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Liczba możliwych ciągów.

Post autor: alien »

Xitami,a można wiedziec skąd wziął się taki wzór?
Xitami

Liczba możliwych ciągów.

Post autor: Xitami »

jednoelementowy to 0 albo 1 (2^1)
pierwszy dwuelementowego to 0 albo 1 czyli 2 możliwości, drugi element znowu albo albo, czyli 2*2
trójelementowych będzie 2*2*2
...
po zsumowaniu będzie \(\displaystyle{ 2+2^2+2^3+2^4+2^5+2^6=126}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}2^i=2^{n+1}-2}\)
ODPOWIEDZ