7.44
Z talii 52 kart losujemy cztery karty.Ile jest możliwych wyników losowania jeśli wśród nich mają być:
a) trzy kiery
b) co najwyżej trzy kiery
c) dwa kiery jeden pik i jeden trefl
Odp
a)11154
b)270010
c)13182
Karty zadanko
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Karty zadanko
a)\(\displaystyle{ C^3_{13}\cdot C^1_{39}}\) - dokładnie trzy kiery spośród trzynastu oraz jedna karta z pozostałych (nie-kierów)
b)\(\displaystyle{ C^3_{13}\cdot C^1_{39} +C^2_{13}\cdot C^2_{39}+C^1_{13}\cdot C^3_{39} +C^4_{39}}\) - trzy przypadki - kiedy losujemy trzy kiery, dwa kiery, jeden kier lub żadnego kiera
c)\(\displaystyle{ C^2_{13}\cdot C^1_{13} C^1_{13}}\) - ten przypadek jest raczej oczywisty
b)\(\displaystyle{ C^3_{13}\cdot C^1_{39} +C^2_{13}\cdot C^2_{39}+C^1_{13}\cdot C^3_{39} +C^4_{39}}\) - trzy przypadki - kiedy losujemy trzy kiery, dwa kiery, jeden kier lub żadnego kiera
c)\(\displaystyle{ C^2_{13}\cdot C^1_{13} C^1_{13}}\) - ten przypadek jest raczej oczywisty