Rzucamy raz trzema kosatkami do gry. Interesuje nas suma albo iloczyn oczek na wszytskich trzech kostkach. Ile jest możliwości otrzymania:
a) parzystej sumy oczek
b)nieparzystego iloczynu oczek
c)iloczynu oczek podzielnego przez 7
Kostki do gry
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Kostki do gry
Suma 3 rzutow kostka ma byc parzysta.
parzysta sume otrzymamy gdy mamy odp. rzuty:
a) parz+parz+parz tu mamy 3x3x3=27mozliwosci
b)niep+niep+parz tu tez mamy 3x3x3=27 mozliwosci
czyli razem 27+27=54 mozliwosci (prawd. rowne 1/4)
b) mamy tyle samo mozliwosci, logiczne (albo policz tak samo jak w a)) czyli 54mozliwosci
c) brak mozliwosci, bo 7 jest liczba pierwsza.
aby liczba byla podzielna przez 7 jeden z jej czynnikow musi wyniesc 7, a majac liczby 1,2,3,4,5,6 nigdy nie utworzymy liczby 7 a wiec brak takich mozliwosci, b
parzysta sume otrzymamy gdy mamy odp. rzuty:
a) parz+parz+parz tu mamy 3x3x3=27mozliwosci
b)niep+niep+parz tu tez mamy 3x3x3=27 mozliwosci
czyli razem 27+27=54 mozliwosci (prawd. rowne 1/4)
b) mamy tyle samo mozliwosci, logiczne (albo policz tak samo jak w a)) czyli 54mozliwosci
c) brak mozliwosci, bo 7 jest liczba pierwsza.
aby liczba byla podzielna przez 7 jeden z jej czynnikow musi wyniesc 7, a majac liczby 1,2,3,4,5,6 nigdy nie utworzymy liczby 7 a wiec brak takich mozliwosci, b