Na ile sposobów można wylosować z talii kart cztery karty,tak aby:
c) wśród nich były co najmniej 2 karty tego samego koloru.
Tzn myślałem tak że będzie to:
Kombinacja 2 takich samych kart + kombinacja 2 różnych.
Czyli 4 razy Kombinacja 2 z 13 + Kombinacja tych różnych kart, ale nie wyszło.. tzn już na rożne sposoby próbowałem to rozpisywać.. Odpowiedz powinna być: 242164
Ale może być tez: karty tego samego koloru + 2 różne lub tego samego koloru + tez dwie takie same ;/ ehh sam nie wiem
Proszę o pomoc w zapisaniu po ludzku tego..
Jak myślisz: po co w ogłoszeniu znajduje się taki zwrot: "Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!"
Szemek
Karty - kombinacje
Karty - kombinacje
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, o 16:30 przez rafal1400, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Karty - kombinacje
Zdarzenie przeciwne - wszystkie cztery karty będą w różnych kolorach:
\(\displaystyle{ {13 \choose 1} {13 \choose 1} {13 \choose 1} {13 \choose 1} = 13^4}\)
Zatem szukana liczba kombinacji to:
\(\displaystyle{ {52 \choose 4} - 13^4 = 242164}\)
\(\displaystyle{ {13 \choose 1} {13 \choose 1} {13 \choose 1} {13 \choose 1} = 13^4}\)
Zatem szukana liczba kombinacji to:
\(\displaystyle{ {52 \choose 4} - 13^4 = 242164}\)