1. Przestaw litery w słowie "kangur"
a) ile różnych słow (z sensem lub bez) można ułożyć?
b) ile słow można ułożyć na litere K, a kończyć się R
2. Uczestnicy turnieju szachowego rozgrywaja partie każdy z każdym. Ilu było szachistów jeśli rozegrano 66 partii.
3. Trzech pasażerów wsiada na parterze do windy, ktora zarzymuje się na kazdym z 6 pięter. Na ile sposobow mogą wysiąść jeśli:
a) każdy na dowolnym piętrze
b) każdy na innym piętrze
Z gory dzieki
Kangur, szachy, pasażerowie
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 7 razy
Kangur, szachy, pasażerowie
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, o 15:00 przez tomazik123, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Kangur, szachy, pasażerowie
1.
a) 6 liczb miesza sie miedzy soba
\(\displaystyle{ 6!=720}\)
4 liczby sie mieszaja a 2 zostaja w jednym miejscu
b) \(\displaystyle{ 4!=24}\)
2.
n - liczba szachistow n>0
\(\displaystyle{ {n\choose 2}=66}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-2)! 2!} = 66}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)! (n-1) n}{(n-2)! 2}=66}\)
skróć i wymnoz nawiasy , wszystko na 1 strone, delte , n1, n2 i to rozwiazanie ktore jest dodatnie jest rozwiazaniem calego zadania
a) 6 liczb miesza sie miedzy soba
\(\displaystyle{ 6!=720}\)
4 liczby sie mieszaja a 2 zostaja w jednym miejscu
b) \(\displaystyle{ 4!=24}\)
2.
n - liczba szachistow n>0
\(\displaystyle{ {n\choose 2}=66}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-2)! 2!} = 66}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)! (n-1) n}{(n-2)! 2}=66}\)
skróć i wymnoz nawiasy , wszystko na 1 strone, delte , n1, n2 i to rozwiazanie ktore jest dodatnie jest rozwiazaniem calego zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 7 razy
Kangur, szachy, pasażerowie
to drugie nie moze mi cos wyjsc ile Ci wyszla delta?
[ Dodano: 15 Października 2008, 15:08 ]
ok juz mam
[ Dodano: 15 Października 2008, 15:20 ]
a to:
Piec pomaranczowych kul umieszczamy losowo w 4 roznokolorowych pudelka. Ile jest mozliwosci rozmeiszczen tych kul, jezeli:
a) kazda kula moze znalesc sie w dowolnym pudelku
b) kle moga sie znalesc tylko w 2 pudelkach
[ Dodano: 15 Października 2008, 15:08 ]
ok juz mam
[ Dodano: 15 Października 2008, 15:20 ]
a to:
Piec pomaranczowych kul umieszczamy losowo w 4 roznokolorowych pudelka. Ile jest mozliwosci rozmeiszczen tych kul, jezeli:
a) kazda kula moze znalesc sie w dowolnym pudelku
b) kle moga sie znalesc tylko w 2 pudelkach