7.18
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zawracania trzy liczby a następnie układamy je w kolejności losowania w liczbe trzycyfrową. Ile można w ten sposob utworzyć:
a) dowolnych liczb
b) liczb parzystych
c) liczb mniejszych od 780
w odp jest
a) 504
b) 224
c) 378
Prosze o rozpisanie
Zbiór liczb - Wariacja
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zbiór liczb - Wariacja
a) 9*8*7=504 (zwykłe podstawienie do wzoru)
b) 8*7*4=224 (parzystych cyfr jest 4)
c) Mniejszych od 700 jest 6*8*7=336, a postaci 7** i mniejszych od 780, jest 6*7=42.
b) 8*7*4=224 (parzystych cyfr jest 4)
c) Mniejszych od 700 jest 6*8*7=336, a postaci 7** i mniejszych od 780, jest 6*7=42.