Ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7} tworzymy liczby pięciocyfrowe. Ile jest takich liczb, w których :
a) cyfry 2 i 5 występują dwa razy
b) cyfra 2 wystepuje co najmniej dwa razy i cyfra 5 wystepuje 2 razy
Liczby pięciocyfrowe
- blondinetka
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
Liczby pięciocyfrowe
a) Wybieramy najpierw jedną z pozostałych 6 cyfr. Następnie znajdujemy dla niej miejsce (jedno z pięciu możliwych) oraz dwa miejsca dla dwójek (\(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\)) i dostajemy:
\(\displaystyle{ 6 5{4\choose 2}=180}\)
b) Tu liczymy te możliwości gdzie i 5 i 2 występują tylko 2 razu czyli te 180 które już policzyliśmy a następnie przypadki gdy 2 występuje więcej niż 2 czyli 3 razy a zliczamy je po prostu wybierając 2 miejsca dla piątek i mamy ostatecznie
\(\displaystyle{ 180+{5\choose 2} = 180 + 10 = 190}\)
\(\displaystyle{ 6 5{4\choose 2}=180}\)
b) Tu liczymy te możliwości gdzie i 5 i 2 występują tylko 2 razu czyli te 180 które już policzyliśmy a następnie przypadki gdy 2 występuje więcej niż 2 czyli 3 razy a zliczamy je po prostu wybierając 2 miejsca dla piątek i mamy ostatecznie
\(\displaystyle{ 180+{5\choose 2} = 180 + 10 = 190}\)