Dobra 9,8,12 sam zrobiłem, ale reszta mnie dobija:
zad1
na ile różnych sposobów można usadowić 14 osób tak aby dane 3 osoby siedziały obok siebie?
zad2
w turnieju itf rozegrano 28 spotkań przy czym każdy grał z każdym 1 partię, ilu zawodników brało udział w zawodach?
zad3
na ile sposobów można rozdac 2 bilety na mecz w grupie 34 osób?
zad4
Ile trójkolorowych chorągiewek w podłużne pasy można wykonac 5-oma różnymi kolorami?
zad5
na loterii jest 15 losów z których 3 wygrywa, kupujemy 3. Na ile sposobów możemy to zrobić tak żeby dokładnie jeden wygrał?
zad6
na ile sposobów możemy rozmieścić 3 kule w pieciu szufladach.
zad7
Ile różnych słów mających sens lub nie, możemy ułożyć przestawiając litery wyrazu KOREKTOR?
zad8
Na ile sposobów może ustawić sie w szeregu pięciu chłopców i pięć dziewczyn aby obok siebie nie stały osoby tej samej płci?
zad9
Na ile sposobów może usiąść 5 osób przy okrągłym stole?
zad10
Na ile sposobów może usiąść przy okrągłym stole tak aby osoba A i osoba B usiadły naprzeciw siebie?
zad11
Liczby 0,1,2,3,4,5,6 ustawimy losowo w ciąg i tratujemy go jako liczbę 7-o cyfrową, Ile jest możliwych takich ustawień w których otrzymamy liczbę 7-o cyfrową:
a) dowolną
b) podzielna przez 4
c) parzystą
d) podzielna przez 25
zad12
Ile samochodów można zarejestrować używając tablic na których są 3 litery a następnie 3 cyfry, przyjmujemy ze alfabet ma 24 litery.
Osoby, turniej
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chrzanów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Osoby, turniej
1.
\(\displaystyle{ 3!*11*=239500800}\)
2.
\(\displaystyle{ n=? , n N^{+}
C ^{2} _{n} =28
n=8}\)
3.
\(\displaystyle{ C ^{2} _{34} =561}\)
4.
\(\displaystyle{ V ^{3} _{5} = 60}\)
5.
\(\displaystyle{ C ^{1} _{3} *C ^{2} _{12} =198}\)
6.
\(\displaystyle{ C ^{3} _{5} = 10}\)
7.
\(\displaystyle{ 8!= 40320}\)
12.
\(\displaystyle{ W ^{3} _{24} *W ^{3} _{10}= 1382400}\)
\(\displaystyle{ 3!*11*=239500800}\)
2.
\(\displaystyle{ n=? , n N^{+}
C ^{2} _{n} =28
n=8}\)
3.
\(\displaystyle{ C ^{2} _{34} =561}\)
4.
\(\displaystyle{ V ^{3} _{5} = 60}\)
5.
\(\displaystyle{ C ^{1} _{3} *C ^{2} _{12} =198}\)
6.
\(\displaystyle{ C ^{3} _{5} = 10}\)
7.
\(\displaystyle{ 8!= 40320}\)
12.
\(\displaystyle{ W ^{3} _{24} *W ^{3} _{10}= 1382400}\)