Witam,
Liczby 1,2,3,4,5,6 ustawiamy losowo w ciąg. Ile jest możliwych ustawień, w których na początku lub na końcu stoi 1, odległość zaś pomiędzy 1 i 4 jest mniejsza niż odległość między 1 i 6?
Mam pewien sposób na rozwiązanie tego zadania, ale nie chcę sugerować, gdyż nie jestem pewien czy jest poprawny.
Z góry dziękuję.
[Permutacje] Losowy ciąg
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
[Permutacje] Losowy ciąg
Na początku ustawiamy jedynkę (a później liczbę rozwiązań pomnożymy razy 2, ustawiając ja na końcu). Pozostałe liczby możemy ustawić na 5! sposobów, ale tylko połowa spośród nich spełnia warunki.
\(\displaystyle{ 2\cdot \frac{5!}{2}=120}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot \frac{5!}{2}=120}\)