Przyklad na symbol Newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Unf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 paź 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk

Przyklad na symbol Newtona

Post autor: Unf »

Witam , prosze o rozwiazanie przykladu wykorzystujac symbol Newtona.

\(\displaystyle{ {n+2 \choose n-1}}\)
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Przyklad na symbol Newtona

Post autor: JHN »

Unf pisze:... prosze o rozwiazanie przykladu
Mogę policzyć

\(\displaystyle{ {n+2 \choose n-1}=\frac{(n+2)!}{(n-1)!(n+2-n+1)!}=\\ \\
=\frac{(n-1)!n(n+1)(n+2)}{(n-1)!3!}=\frac{n(n+1)(n+2)}{6}}\)


Pozdrawiam
Unf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 paź 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk

Przyklad na symbol Newtona

Post autor: Unf »

Super , dzieki
ODPOWIEDZ