Diagram Hassego a pętle zwrotne - teoria rysowania diagramu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Nowaker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 lis 2006, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew

Diagram Hassego a pętle zwrotne - teoria rysowania diagramu

Post autor: Nowaker »

Czy diagram Hassego może mieć pętle zwrotne? Jeśli nie, to proszę o wytłumaczenie dlaczego - najlepiej definicją.
AU
AU
diagram.png (1.19 KiB) Przejrzano 88 razy
marcin_p321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Diagram Hassego a pętle zwrotne - teoria rysowania diagramu

Post autor: marcin_p321 »

Ja się spotkałem z taką definicją:
Niech zbiór \(\displaystyle{ P=(X,\leq)}\) będzie częściowym porządkiem zbioru \(\displaystyle{ X}\).
Diagramem Hassego tego porządku nazwiemy graf skierowany \(\displaystyle{ G=(W,A)}\), taki że
\(\displaystyle{ W=X \ i\ A W\times W}\) oraz \(\displaystyle{ (a,b) A \iff a\leq b \ \ i\ \ \exists_{c X\backslash \{a,b\}}a\leq c\leq b}\)

Relacja częściowego porządku jest zwrotna, więc będą istniały pętle. Pomija się je przy rysunkach, bo i tak są wszędzie . Możemy też przyjąć inną definicję .
ODPOWIEDZ