1. Na półce z ksiazkami stoi 10 ksiazek, wśród których 4 sa w twardej oprawie. Ile jest sposobów losowego wyboru trzech ksiazek z tej półki tak ,aby wsrod nich:
a) znalazły sie tylko 2 ksiażki w twardej oprawie
b) co najwyzej jedna ksiazka w twardej oprawie
c) co najmniej 2 ksiazki w twardej oprawie?
2. rzucamy trzema kostkami do gry. Interesuje nas suma albo iloczyn oczek na wszystkich trzech kostkach. Ile jest mozliwosci otrzymania:
a) parzystej sumy oczek
b) nieparzystego iloczynu oczek
c) iloczynu oczek podzielnego przez siedem?
kombinatoryka zadania z kostka i ksiazkami
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
kombinatoryka zadania z kostka i ksiazkami
a.\(\displaystyle{ C^{2}_{4}\cdot C^{1}_{6}}\)
b.\(\displaystyle{ C^{3}_{6}+C^{1}_{4}\cdot C^{2}_{6}}\)
c.\(\displaystyle{ C^{2}_{4}\cdot C^{1}_{6}+C^{3}_{4}}\)
b.\(\displaystyle{ C^{3}_{6}+C^{1}_{4}\cdot C^{2}_{6}}\)
c.\(\displaystyle{ C^{2}_{4}\cdot C^{1}_{6}+C^{3}_{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
kombinatoryka zadania z kostka i ksiazkami
To rozwiązanie do pierwszego zadania
W drugim suma oczek będzie parzysta, gdy na dwóch kostkach otrzymamy liczby nieparzyste, a na jednej parzystą lub na trzech kostkach otrzymamy liczby parzyste. liczb parzystych mamy 3 nieparzystych też trzy...
W drugim suma oczek będzie parzysta, gdy na dwóch kostkach otrzymamy liczby nieparzyste, a na jednej parzystą lub na trzech kostkach otrzymamy liczby parzyste. liczb parzystych mamy 3 nieparzystych też trzy...