Zarząd w klubie golfowym...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
lilly_rose
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Zarząd w klubie golfowym...

Post autor: lilly_rose »

Do klubu golfowego należy mężczyzn i kobiet. Członkowie klubu wybierają przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i sekretarza. Na ile sposobów mogą dokonać wyboru, jeśli ma być wybrana przynajmniej jedna kobieta?

Liczyłam.. liczyłam... i w ogóle mi nie wychodzi:( ale prosze o sposob liczenia, a nie wynik..
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Zarząd w klubie golfowym...

Post autor: Wicio »

Ile tych meżczyzn a ile kobiet nalezy?
lilly_rose
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Zarząd w klubie golfowym...

Post autor: lilly_rose »

o matko sory...20 mezczyzn i 10 kobiet..
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Zarząd w klubie golfowym...

Post autor: Wicio »

Więc łatwiej będzie policzyć ile jest kombinacji bez kobiety i od wszystkich kombinacji odjąć kombinacje bez kobiet i wyjdzie Ci wynik

Czy odpowiedź powinna być 17520?
lilly_rose
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Zarząd w klubie golfowym...

Post autor: lilly_rose »

tak... wiec mam policzyć 3 z 20 i odjac od 3 z 30:D?


kurde dalej mi nie wychodzi ;(
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Zarząd w klubie golfowym...

Post autor: Grzegorz t »

\(\displaystyle{ C^{3}_{30}\cdot 3!-C^{3}_{20}\cdot 3!=5\cdot 28\cdot 29\cdot 6-3\cdot 19\cdot 20\cdot 6=24360-6840=17520}\)
Xitami

Zarząd w klubie golfowym...

Post autor: Xitami »

OK






OK
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Zarząd w klubie golfowym...

Post autor: Wicio »

Liczę liczbę wszytkich kombinacji
\(\displaystyle{ A= {30 \choose 1} {29 \choose 1} {28 \choose 1} =24360}\)

Licze liczbę kombinacji z samymi mężczyznami:
\(\displaystyle{ B= {20 \choose 1} {19 \choose 1} {18 \choose 1} =6840}\)

\(\displaystyle{ A-B=24360-6840=17520}\)

P,S Twój sposób był zły bo nie mozesz wybierać 3 osób z 30 gdyż kolejność jest ważna czyli rozpatrujemy ilośc możliwości na każde stanowisko
ODPOWIEDZ