Ze zbioru \(\displaystyle{ \lbrace{1,2,3,...,n}\rbrace(n \in N \wedge n>3)}\) losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oznaczamy je w kolejności losowania a i b. Ile jest możliwości wylosowania?
a) pary liczb dal której \(\displaystyle{ a>b-1}\)
b) pary liczb dla której \(\displaystyle{ |a-b|>2}\)
Ile możliwości wylosowania...
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Ile możliwości wylosowania...
a).
Możliwości są takie
\(\displaystyle{ (2,1)}\) - jedna możliwość
\(\displaystyle{ (3,1,2)}\) - dwie możliwości \(\displaystyle{ (3,1), (3,2)}\)
\(\displaystyle{ (4,1,2,3)}\) - trzy możliwości
\(\displaystyle{ (5,1,2,3,4)}\) - cztery możliwości
...
\(\displaystyle{ (n,1,2,3,4,5,...,(n-1)}\)
Wszystkich możliwości mamy \(\displaystyle{ 1+2+3 +...+(n-1)=\frac{(n-1)\cdot n}{2}}\)
pozdrawiam..
Możliwości są takie
\(\displaystyle{ (2,1)}\) - jedna możliwość
\(\displaystyle{ (3,1,2)}\) - dwie możliwości \(\displaystyle{ (3,1), (3,2)}\)
\(\displaystyle{ (4,1,2,3)}\) - trzy możliwości
\(\displaystyle{ (5,1,2,3,4)}\) - cztery możliwości
...
\(\displaystyle{ (n,1,2,3,4,5,...,(n-1)}\)
Wszystkich możliwości mamy \(\displaystyle{ 1+2+3 +...+(n-1)=\frac{(n-1)\cdot n}{2}}\)
pozdrawiam..