tworzenie liczb sześciocyfrowych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jacek_ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 17 razy

tworzenie liczb sześciocyfrowych

Post autor: jacek_ns »

Z cyfr \(\displaystyle{ {1,2,3,4,5,6,7,8}}\) tworzymy liczby sześciocyfrowe . Ile można takich utworzyć liczb w których cyfra \(\displaystyle{ 1}\) występuje co najmniej trzy razy, a pozostałe cyfry są różne między sobą
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2008, o 21:41 przez jacek_ns, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

tworzenie liczb sześciocyfrowych

Post autor: Wicio »

Gdy występują 3 jedynki jest możliwości:
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 3} 7 6 5=20 7 6 5}\)

Gdy występują 4 jedynki jest możliwości:
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 4} 7 6 =15 7 6}\)

Gdy występuje 5 jedynek jest możliwości:
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 5} 7 =6 7}\)

Gdy występuje 6 jedynek jest możliwości:
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 6}=1}\)

Tylko pododawać do siebie te 4 przypadki
jacek_ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 17 razy

tworzenie liczb sześciocyfrowych

Post autor: jacek_ns »

a teraz jakbys mógł mniej więcej to objaśnić byłbym wdzięczny

[ Dodano: 18 Września 2008, 17:25 ]
wynik nie zgadza sie z odpowiedziami
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

tworzenie liczb sześciocyfrowych

Post autor: Wicio »

A można wiedzieć jaka jest odpowiedź
jacek_ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 17 razy

tworzenie liczb sześciocyfrowych

Post autor: jacek_ns »

7638
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

tworzenie liczb sześciocyfrowych

Post autor: Wicio »

Nie wiem mi się wydaje ,że moje rozwiązanie jest poprawne
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 686
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

tworzenie liczb sześciocyfrowych

Post autor: Bierut »

jacek_ns, korzystaj czasem z wyszukiwarki:
https://matematyka.pl/74661.htm?highligh ... ciocyfrowe
https://matematyka.pl/63036.htm?highligh ... yst%EApuje
http://matematyka.pl/82014.htm?highligh ... yst%EApuje

To nie pierwsze zadanie, do którego jest błędna odpowiedź w tym zbiorze.
ODPOWIEDZ