Wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń - zadania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Viola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 21:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy

Wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń - zadania

Post autor: Viola »

zad. 1
Ile istnieje wszystkich możliwych wyników:
a. rzutu trzema symetrycznymi monetami
b. rzutu pięcioma kostkami sześciennymi do gry?

zad. 2
Na kluczu jest wyżłobionych 6 rowków. Każdy z nich ma głębokość od 0 do 1 mm ze skokową zmianą głębokości o 0,1 mm. Ile różnych takich kluczy można wyprodukować?

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń - zadania

Post autor: Ateos »

1. a)1rzut 2 moz. | 2rzut 2moz. | 3rzut 2moz. razem \(\displaystyle{ 2*2*2=8}\) mozliwosci
b) \(\displaystyle{ 6*6*6*6*6=7776}\)
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń - zadania

Post autor: Wicio »

Viola pisze:zad. 1


Każdy z nich ma głębokość od 0 do 1 mm
0 też mam barć pod uwagę ?
Jesli tak to:

\(\displaystyle{ A=11 ^{6}}\)

Jeśli nie to:

\(\displaystyle{ A=10 ^{6}}\)
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń - zadania

Post autor: Ateos »

2. na kazdym rowku mamy 10 mozliwosci wyzlobienia, czyli na pod. reg. mnoz. mamy \(\displaystyle{ 11*11*11*11*11*11= ...}\) mozliwosci

to rozwiazania na chlopski rozum, a "ladniej" mozna zapisac kazde jako:
\(\displaystyle{ \Omega=W_{k}^{n}=n^{k}}\) gdzie n to liczba elementow, a k- to wariacje czyli dla 2. mamy:
\(\displaystyle{ \Omega=W_{6}^{11}=11^6}\)
ODPOWIEDZ