cztery kule...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marcelinianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 12 gru 2007, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sl.

cztery kule...

Post autor: marcelinianka »

cztery kule białe, cztery czarne i cztery zielone numerujemy i układamy obok siebie w szereg tak aby każde następujące po sobie kule były różnej barwy. Iloma sposobami można to uczynić?
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

cztery kule...

Post autor: Grzegorz t »

Przepraszam, pomyłka, źle zrozumiałem zadanie i obliczyłem jako, że kule jednego koloru sąsiadują ze sobą, wtedy sposobów mielibyśmy \(\displaystyle{ 3!\cdot (4!)^3}\), ponieważ \(\displaystyle{ BBBBCCCCZZZZ}\) rozmieszczamy każde czwórki kul (a mamy trzy czwórki kul) na 6 sposobów, i do każdego takiego sposobu w każdej czwórce kul zmienia się kolejność, czyli \(\displaystyle{ 3!\cdot 4!\cdot 4!\cdot 4!}\)
pozdrawiam..
ODPOWIEDZ