wykaż, że zachodzi równość

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
sinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

wykaż, że zachodzi równość

Post autor: sinus90 »

Wykazać, że \(\displaystyle{ {3 \choose 3} +{4\choose3}+{5 \choose 3}+ {6 \choose 3}+{7 \choose 3}= {8 \choose 4}}\)

przy użyciu

\(\displaystyle{ {n \choose k} + {n \choose k-1}= {n+1 \choose k}}\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2008, o 17:50 przez sinus90, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wykaż, że zachodzi równość

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ L=\binom{3}{3} + \binom{4}{3}+ \binom{5}{3}+ \binom{6}{3}+\binom{7}{3} = \\ = \binom{4}{4}+ \binom{4}{3}+ \binom{5}{3}+ \binom{6}{3}+\binom{7}{3} = \\ = \binom{5}{4}+ \binom{5}{3}+ \binom{6}{3}+\binom{7}{3} = \\ = \binom{6}{4}+ \binom{6}{3}+\binom{7}{3} = \\ = \binom{7}{4}+\binom{7}{3}= \\ =\binom{8}{4}=P}\)

\(\displaystyle{ \binom{n}{n}=1}\)
ODPOWIEDZ