Ile jest rozwiązań równania \(\displaystyle{ x_1 + x_2 + x_3 + x_4 + x_5 = 23}\) ?
Warunek: \(\displaystyle{ x_i q 4 , \hbox{ gdzie } i \{ 1,2,3,4,5\}}\)
Z tego co wiem to jest ich 35, ale chodzi mi o to jak rozwiązywać tego typu zadania.
liczba rozwiązań równania
liczba rozwiązań równania
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2008, o 21:18 przez gotan06, łącznie zmieniany 2 razy.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
liczba rozwiązań równania
Są dwie serie rozwiązań tylko:
I seria: \(\displaystyle{ x_i \lbrace 4,4,4,4,7 \rbrace}}\)
II seria: \(\displaystyle{ x_i \lbrace 4,4,4,5,6 \rbrace}\)
Rozwiązań pierwszej serii jest: \(\displaystyle{ V^1_5=\frac{5!}{4!}=5}\)
Rozwiązań drugiej serii jest: \(\displaystyle{ V^2_5=\frac{5!}{3!}=20}\)
Czyli w sumie jest 25 rozwiązań.
I seria: \(\displaystyle{ x_i \lbrace 4,4,4,4,7 \rbrace}}\)
II seria: \(\displaystyle{ x_i \lbrace 4,4,4,5,6 \rbrace}\)
Rozwiązań pierwszej serii jest: \(\displaystyle{ V^1_5=\frac{5!}{4!}=5}\)
Rozwiązań drugiej serii jest: \(\displaystyle{ V^2_5=\frac{5!}{3!}=20}\)
Czyli w sumie jest 25 rozwiązań.
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
liczba rozwiązań równania
meninio, zapomniałeś jeszcze o:
III seria: \(\displaystyle{ x_i \lbrace 4,4,5,5,5 \rbrace}}\)
Czyli dochodzi jeszcze 10 rozwiązań, co daje w sumie 35.
III seria: \(\displaystyle{ x_i \lbrace 4,4,5,5,5 \rbrace}}\)
Czyli dochodzi jeszcze 10 rozwiązań, co daje w sumie 35.