Mamy zbiór liczb natualnych {1,2,3,4,5,...,n-1,n}. Ile jest permutacja tego zbioru, w których
a) co najmniej jeden element nie stoi na swoim miejscu
b) żaden element nie stoi na swoim miejscu?
Ile jest permutacji, w których...
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Ile jest permutacji, w których...
a)
Mozna po prostu policzyć wszystkie permutacje i odjąć tą jedną gdy wszystkie elementy stoja na swoim miejscu ;p
Więc po prostu będzie:
\(\displaystyle{ P=n!-1}\)
Mozna po prostu policzyć wszystkie permutacje i odjąć tą jedną gdy wszystkie elementy stoja na swoim miejscu ;p
Więc po prostu będzie:
\(\displaystyle{ P=n!-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Ile jest permutacji, w których...
b) Zdaje się, że:
\(\displaystyle{ P_{n} = n! \sum_{k=0}^{n} \frac{(-1)^{k}}{k!}}\)
Żeby do tego dojść trzeba najpierw zauważyć, że spełniona jest taka rekurencja:
\(\displaystyle{ P_{1} = 0 \\
P_{2} = 1 \\
P_{n} = (n-1) (P_{n-1} + P_{n-2})}\)
I wystarczy sprawdzić, że podany przez mnie wzór ją spełnia. Z tej zależności można też wywieść, że:
\(\displaystyle{ P_{1} = 0 \\
P_{n} = nP_{n-1} + (-1)^{n}}\)
W tym przypadku chyba łatwiej sprawdzić prawdziwość podanego wzoru.
\(\displaystyle{ P_{n} = n! \sum_{k=0}^{n} \frac{(-1)^{k}}{k!}}\)
Żeby do tego dojść trzeba najpierw zauważyć, że spełniona jest taka rekurencja:
\(\displaystyle{ P_{1} = 0 \\
P_{2} = 1 \\
P_{n} = (n-1) (P_{n-1} + P_{n-2})}\)
I wystarczy sprawdzić, że podany przez mnie wzór ją spełnia. Z tej zależności można też wywieść, że:
\(\displaystyle{ P_{1} = 0 \\
P_{n} = nP_{n-1} + (-1)^{n}}\)
W tym przypadku chyba łatwiej sprawdzić prawdziwość podanego wzoru.