1. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych, w których zapisie nie występuje cyfra 0 ?
2. a) Ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych, a ile trzycyfrowych ?
b) Ile jest liczb pięciocyfrowych zaczynajacych sie od 12 ?
c) Ile jest liczb trzycyfrowych, w których zapisie nie występują cyfry 4 i 5 ?
Prosze o podanie rozwiazania. Z góry dzięki ;]
Wariacje z powtórzeniami...
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Wariacje z powtórzeniami...
1)
\(\displaystyle{ \frac{9!}{(9-1)!} \frac{9!}{(9-1)!} \frac{9!}{(9-1)!} =9 9 9}\)
[ Dodano: 13 Września 2008, 11:10 ]
Te wszystkie zadania robi się niemal identycznie, więc powinieneś sobie poradzić mając już zrobiony jeden przykład
\(\displaystyle{ \frac{9!}{(9-1)!} \frac{9!}{(9-1)!} \frac{9!}{(9-1)!} =9 9 9}\)
[ Dodano: 13 Września 2008, 11:10 ]
Te wszystkie zadania robi się niemal identycznie, więc powinieneś sobie poradzić mając już zrobiony jeden przykład
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Wariacje z powtórzeniami...
2
a)
dwucyfrowe: \(\displaystyle{ 9*10=90}\)
trzycyfrowe: \(\displaystyle{ 9*10*10=900}\)
b)\(\displaystyle{ 10*10*10=1000}\)
c)\(\displaystyle{ 7*8*8=448}\)
a)
dwucyfrowe: \(\displaystyle{ 9*10=90}\)
trzycyfrowe: \(\displaystyle{ 9*10*10=900}\)
b)\(\displaystyle{ 10*10*10=1000}\)
c)\(\displaystyle{ 7*8*8=448}\)