Na ile sposobów można wybrać....

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
DVKwodzu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olesno
Podziękował: 16 razy

Na ile sposobów można wybrać....

Post autor: DVKwodzu »

Na ile sposobów można wybrać przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i skarbnika sposród grupy złożone z :
a)6 osób
b)n osób
Zakładamy że funkcji tych nie wolno łączyć
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Na ile sposobów można wybrać....

Post autor: Wicio »

a)
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} =6 5 4=120}\)
ODPOWIEDZ