Obliczanie (n-1)!
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
Obliczanie (n-1)!
Witam, moja prośba tyczy się rozpisania, oraz jakiegoś wytłumaczenia tego zadania:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)! - n!}{(n-1)!}}\)
Początkowo wiem, że muszę to działanie przekształcić w postać:
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot (n+1) - n!}{(n-1)!}}\)
Ale właśnie nie mam pojęcia co zrobić z tym mianownikiem.
Pozdrawiam i dzięki z góry.
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)! - n!}{(n-1)!}}\)
Początkowo wiem, że muszę to działanie przekształcić w postać:
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot (n+1) - n!}{(n-1)!}}\)
Ale właśnie nie mam pojęcia co zrobić z tym mianownikiem.
Pozdrawiam i dzięki z góry.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Obliczanie (n-1)!
To rozpisz jeszcze w liczniku \(\displaystyle{ n!=(n-1)!n}\) i skróć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (n-1)!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
Obliczanie (n-1)!
Obliczyłem i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)! n (n+1) - (n-1)! n}{(n-1)!} = n (n+1) - n}\)
W odpowiedziach jest podany wynik \(\displaystyle{ n^{2}}\)
Jaki błąd tutaj zrobiłem?
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)! n (n+1) - (n-1)! n}{(n-1)!} = n (n+1) - n}\)
W odpowiedziach jest podany wynik \(\displaystyle{ n^{2}}\)
Jaki błąd tutaj zrobiłem?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2008, o 17:02 przez ozix56, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Obliczanie (n-1)!
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!-n!}{(n-1)!}=\frac{n!(n+1)-n!}{(n-1)!}=\frac{n!(n+1-1)}{(n-1)!}=\frac{n\cdot n!}{(n-1)!}=\frac{n(n-1)!\cdot n}{(n-1)!}=n^2}\)
PS zauważ, ze tobie tez wyszło \(\displaystyle{ n^2}\) bo \(\displaystyle{ n(n+1)-n=n^2+n-n=n^2}\)
PS zauważ, ze tobie tez wyszło \(\displaystyle{ n^2}\) bo \(\displaystyle{ n(n+1)-n=n^2+n-n=n^2}\)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2008, o 17:04 przez natkoza, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
Obliczanie (n-1)!
Ok, super.
Może mi ktoś jeszcze wyjaśnić tylko to przekształcenie?
\(\displaystyle{ \frac{n!(n+1) - n!}{(n-1)!} = \frac{n!(n+1-1)}{(n-1)!}}\)
Może mi ktoś jeszcze wyjaśnić tylko to przekształcenie?
\(\displaystyle{ \frac{n!(n+1) - n!}{(n-1)!} = \frac{n!(n+1-1)}{(n-1)!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 9 kwie 2007, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jedwabne
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Obliczanie (n-1)!
\(\displaystyle{ \frac{n!(n+1) - n!}{(n-1)!} = \frac{n!(n+1) + n!(-1)}{(n-1)!} = \frac{n!(n + 1 - 1)}{(n-1)!}}\) już chyba jaśniej się nie daozix56 pisze:Ok, super.
Może mi ktoś jeszcze wyjaśnić tylko to przekształcenie?
\(\displaystyle{ \frac{n!(n+1) - n!}{(n-1)!} = \frac{n!(n+1-1)}{(n-1)!}}\)