\(\displaystyle{ \frac{n! - (n-1)!}{(n-2)!}=169}\)
\(\displaystyle{ \frac{(2n+1)!-(2n)!}{(2n-1)!}=64}\)
Jak się zabierać za takie równania? (co z czego się bierze przy rozpisywaniu)
równanie z silnią
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
równanie z silnią
\(\displaystyle{ \frac{n!-(n-1)!}{(n-2)!}=169}\)
\(\displaystyle{ n(n-1)-n+1=169}\)
\(\displaystyle{ n^2-2n+1=13^2}\)
\(\displaystyle{ (n-1)^2=13^2}\)
\(\displaystyle{ |n-1|=13}\)
\(\displaystyle{ n\geq 0}\), więc \(\displaystyle{ n=14}\).
Drugie analogicznie.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ n(n-1)-n+1=169}\)
\(\displaystyle{ n^2-2n+1=13^2}\)
\(\displaystyle{ (n-1)^2=13^2}\)
\(\displaystyle{ |n-1|=13}\)
\(\displaystyle{ n\geq 0}\), więc \(\displaystyle{ n=14}\).
Drugie analogicznie.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki