Ile jest liczb...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Pawelloo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 maja 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łabiszyn City
Podziękował: 17 razy

Ile jest liczb...

Post autor: Pawelloo »

Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych:
a) przez 5
b) przez 25

POMOCY !!! z góry dzięki ;]
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Ile jest liczb...

Post autor: Wicio »

Miałeś już ciągi bo warto z tego skorzystać,że

b)

\(\displaystyle{ a _{1} =10000}\)
\(\displaystyle{ r=25}\)
\(\displaystyle{ a _{n} =99975}\)

I liczysz ile jest wyrazów ;p

Tak samo podpunkt a tylko r=5 a \(\displaystyle{ a _{n} =99995}\)

[ Dodano: 9 Września 2008, 17:10 ]
A korzystasz ze wzoru

an = a1 + (n − 1)r [/latex]
ODPOWIEDZ