ustawianie osób w kolejce

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Pawelloo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 maja 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łabiszyn City
Podziękował: 17 razy

ustawianie osób w kolejce

Post autor: Pawelloo »

a)Na ile sposobów można ustawi 9 osób w kolejce ?

b)Na ile sposobów można ustawic 4 dziewcząt i 5 chłopców w kolejce, jeżeli dziewczęta stoją na początku kolejki ?

c)Na ile sposobów można ustawic 3 dziewcząt i 6 chłopców w kolejce, jeśli dziewczęta stoją na koncu kolejki ?


POMOCY !!!
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2008, o 21:54 przez Pawelloo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

ustawianie osób w kolejce

Post autor: Wicio »

a)

\(\displaystyle{ {9 \choose 1} {8 \choose 1} {7 \choose 1} {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} {2\choose 1} {1\choose 1} =9 8 7 6 5 4 3 2 1}\)
Pawelloo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 maja 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łabiszyn City
Podziękował: 17 razy

ustawianie osób w kolejce

Post autor: Pawelloo »

b ic ktos pomoze ? PLS!
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

ustawianie osób w kolejce

Post autor: Wicio »

b)
\(\displaystyle{ {4 \choose 1} {3 \choose 1} {2 \choose 1} {1\choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} {2 \choose 1} {1 \choose 1} =4 3 2 1 5 4 3 2 1}\)

[ Dodano: 8 Września 2008, 22:03 ]
c)
\(\displaystyle{ {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} {2 \choose 1} {1 \choose 1} {3 \choose 1} {2 \choose 1} {1\choose 1} =6 5 4 3 2 1 3 2 1}\)
michand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 13 sie 2008, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 8 razy

ustawianie osób w kolejce

Post autor: michand »

c) Analogicznie do poprzednich: \(\displaystyle{ {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} {2 \choose 1} {1 \choose 1} {3 \choose 1} {2 \choose 1} {1\choose 1} = 6 5 4 3 2 1 3 2 1}\)

Michal
ODPOWIEDZ