Rzucamy 3-ktoynie ktostką. Ile jest wszystkich mozliwych wyników jeśli wiadomo że suma liczb wyrzuconych oczek jest parzysta.
Odpowiedź to: 6*6*3.
Ile jest liczb 6-cyfrowych w których suma cyfr jest podzielna przez 5.
Odpowiedź to: 9*10^2*2
Czy ktoś może mi najprościej jak możliwe wytłumaczyć skąd takie wyniki?
2 zadania - skąd takie wyniki?
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
2 zadania - skąd takie wyniki?
1. Dwie możliwości:
a) wszystkie trzy liczby są parzyste - możliwości: 3*3*3
b) wśród liczb są dwie nieparzyste i jedna porzysta:
parzysta, nieprzysta, nieparzysta - możliwości: 3*3*3
nieparzysta, przysta, nieparzysta - możliwości: 3*3*3
nieparzysta, nieprzysta, parzysta - możliwości: 3*3*3
razem: 4*3*3*3=12*3*3=6*6*3
a) wszystkie trzy liczby są parzyste - możliwości: 3*3*3
b) wśród liczb są dwie nieparzyste i jedna porzysta:
parzysta, nieprzysta, nieparzysta - możliwości: 3*3*3
nieparzysta, przysta, nieparzysta - możliwości: 3*3*3
nieparzysta, nieprzysta, parzysta - możliwości: 3*3*3
razem: 4*3*3*3=12*3*3=6*6*3