Kombinacje

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wilczek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2 mar 2008, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Kombinacje

Post autor: wilczek90 »

Pewien niepusty zbiór ma 211, co najwyżej dwuelementowych, podzbiorów. Ile elementów ma ten zbiór?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Kombinacje

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ \binom{n}{0}+\binom{n}{1}+\binom{n}{2}=211 \\ 1+n+\frac{n(n-1)}{2}=211 \\ 2n+n^2-n=420 \\ n^2+n-420=0 \\ (n-20)(n+21)=0}\)

Ponieważ \(\displaystyle{ n qslant 0}\), to \(\displaystyle{ n=20}\).
ODPOWIEDZ