Wyprowadź wzór na sumę zawierającą symbole Newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jacekvool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 28 cze 2005, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skądinąd

Wyprowadź wzór na sumę zawierającą symbole Newtona

Post autor: jacekvool »

\(\displaystyle{ {n \choose 0} + {n \choose 3} + {n \choose 6} + ... = \; ?}\)
Chodzi o zwarty wzór.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Wyprowadź wzór na sumę zawierającą symbole Newtona

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \frac{1}{3}(2^n +2cos(\frac{n\pi}{3}))}\)
jacekvool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 28 cze 2005, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skądinąd

Wyprowadź wzór na sumę zawierającą symbole Newtona

Post autor: jacekvool »

a jak do tego dojść? kombinowałem coś ze wzorem newtona i obliczaniem \(\displaystyle{ (1+i)^n}\) ale chyba nie tędy droga...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Wyprowadź wzór na sumę zawierającą symbole Newtona

Post autor: mol_ksiazkowy »

Ciekawe i fajne
raczej znane, a
np tu zobacz
https://matematyka.pl/16577.htm?highlight=#75854
ODPOWIEDZ