Może mi ktoś wytłumaczyć jak powstało te rozszerzenie wzoru?
\(\displaystyle{ \Large {n \choose k}\,=\, \frac{n(n - 1)\cdot n(n - 2)\cdot ... (n - k + 1)}{k!}}\)
n po k - rozszerzenie wzoru
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
n po k - rozszerzenie wzoru
\(\displaystyle{ {n\choose k}=\frac{n!}{k!(n-k)!}=\frac{(n-k)!(n-k+1)(n-k+2) ... (n-1)n}{k!(n-k)!}=\frac{(n-k+1)(n-k+2) ... (n-1)n}{k!}}\)