pokazać ze suma jest podzielna...
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
pokazać ze suma jest podzielna...
Pokazac ze wsrod doolnych liczb n naturalnych istnieje taki podzbiór tych liczb ze suma jest podzielna przez n...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
pokazać ze suma jest podzielna...
Zasada szufladkowa mowi (tj scislej: wynika z niej )ze wsrod n+1 liczb naturalnych istniaja dwie takie, ktorych roznica dzieli sie przez n. A wiec majac zbior liczb \(\displaystyle{ a_1, ...a_n}\) tworzymy
ciag \(\displaystyle{ b_j=a_1+...+a_j}\) oraz \(\displaystyle{ b_0=0}\) i stosujemy to co powyzej
ciag \(\displaystyle{ b_j=a_1+...+a_j}\) oraz \(\displaystyle{ b_0=0}\) i stosujemy to co powyzej