Układ kongruencji.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zergqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 16 cze 2008, o 00:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy

Układ kongruencji.

Post autor: zergqq »

Rozwiązać układ kongruencji dla \(\displaystyle{ 0 qslant x}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Układ kongruencji.

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ x=13k+8}\), zarazem: \(\displaystyle{ x=99m+65}\), czyli:
\(\displaystyle{ 99m+57=13k \\ 99m+57 \equiv 0 \ (mod 13) \\ 99m+57+87 13 \equiv 0 \ (mod 13) \\ 99m+1188=99(m+12) \ \equiv 0 \ (mod 13) \\ m \equiv -12 \equiv 1 \ (mod 13) \\ -1 m=1 \ x=99+65=164}\)

Sprawdzamy - jest OK (pewnie jest inny sposób, ale rozwiązałem to na swoim poziomie).
zergqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 16 cze 2008, o 00:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy

Układ kongruencji.

Post autor: zergqq »

Poproszę Cie jeszcze o mały opis do tego rozwiązania.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Układ kongruencji.

Post autor: Sylwek »

Wszystko opiera się na elementarnych własnościach kongruencji...
ODPOWIEDZ