Potrzebuje pomocy !!w zadaniach !!
1.Ile istnieje funkcji rosnacych f: {1,2,...,k} -> {1,2,...,n} dla K < i rowne n ?
2. Ile jest roznych rozmieszczen n ponumerowanych kul w n ponumerowanych komorkach w ktorych
A) wszystkie komorki sa zajete
B) co najmniej jedna komorka jest pusta
C) dokladnie jedna komorka jest pusta ?
3. w grupie 500 studentow
300 uczy sie francuskiego
200 uczy sie niemieckiego
50 uczy sie angielskiego
20 uczy sie francuskiego i angielskiego
30 uczy sie niemieckiego i angielskiego
20 uczy sie niemieckiego i francuskiego
20 uczy sie wszystkich trzech jezykow
Ile studentow uczy sie
A) dokladnie dwoch jezykow
B)co najmiej dwoch jezykow
C) dokladnie jednego jezyka
4. W grupie 30 uczniow
19 lubi matme
17 lubi geografie
11 lubi historie
12 lubi matme i geografie
7 lubi matme i historie
5 lubi gegre i histre
2 lubi wszystkie 3 wymienione przedmioty
Ilu uczniow lubi :
A) dokladnie jeden z wymienionych przedmiotow
B) dokladnie dwa z wymienionych przedmiotow
C) nie lubi zadnego z wymienionych przedmiotow ?
Sorry ale nie rozumiem kto ciagle kasuje moja wiadomosc ,ktora pisze na forum
Kombinatoryka - kilka zadan.
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Kombinatoryka - kilka zadan.
4.
Liczbe uczniów w poszczególnych grupach łatwo odczytać z rysunku. Wykonując rysunek najpierw zaznaczamy liczbe dla iloczynu trzech zbiorów, potem dla części odpowiadającej iloczynom dwóch zbiorów itd.
Dokładnie dwa przedmioty lubi 10+5+3=18 uczniów.
Dokładnie jeden przedmiot lubi 2+2+1=5 uczniów, a zadnego przedmiotu nie lubi 30-25=5 uczniów.
3.
Rysunek jak do zadania 3. Odczytujemy z niego odpowiedzi na zadane pytania
A) 10
B) 10+20=30
C) 280+170+20=470
Liczbe uczniów w poszczególnych grupach łatwo odczytać z rysunku. Wykonując rysunek najpierw zaznaczamy liczbe dla iloczynu trzech zbiorów, potem dla części odpowiadającej iloczynom dwóch zbiorów itd.
Dokładnie dwa przedmioty lubi 10+5+3=18 uczniów.
Dokładnie jeden przedmiot lubi 2+2+1=5 uczniów, a zadnego przedmiotu nie lubi 30-25=5 uczniów.
3.
Rysunek jak do zadania 3. Odczytujemy z niego odpowiedzi na zadane pytania
A) 10
B) 10+20=30
C) 280+170+20=470