1. Ze schroniska prowadzi na szczyt 5 dróg nadających się do wejścia i zejścia. Ile jest róznych tras wycieczki: schronisko - szczyt - schronisko? Aby wyznaczyć trasę wycieczki wystarczy wskazać drogę wejścia na szczyt i drogę zejścia ze szczytu.
Tak, tak. Banalne zadanie, ale czemu 10? Proszę o uzasadnienie za pomocą wzorów. Czyżby kombinacja 5 po 2? Ale czemu?
2. Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisach pozycyjnych dziesiątkowych występuje co najmniej jedna cyfra parzysta?
3. Ile rożnych ciągów \(\displaystyle{ n}\)-wyrazowych można utworzyć z \(\displaystyle{ k}\) jedynek i \(\displaystyle{ (n-k)}\) zer?
4. W n pudełkach należy rozmieścić \(\displaystyle{ (n+1)}\) różnych kul tak, aby w każdym pudełku znalazła się co najmniej jedna kula. Wykaż, że liczba możliwych rozmieszczeń jest podzielna przez n!.
We wszystkich zadaniach proszę o zaprezentowania sposobu rozwiązania
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Maks
Trasy wycieczki, liczby, ciągi, kulki
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Trasy wycieczki, liczby, ciągi, kulki
1)
\(\displaystyle{ A= {5 \choose 1} {5 \choose 1} =25}\) jak wchodzimy wybieramy jedną z pięciu tras i tak samo jak schodzimy , więc tyle możliwości
\(\displaystyle{ A= {5 \choose 1} {5 \choose 1} =25}\) jak wchodzimy wybieramy jedną z pięciu tras i tak samo jak schodzimy , więc tyle możliwości