Zależność rekurencja.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Molas.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 14 paź 2007, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom wariatów.

Zależność rekurencja.

Post autor: Molas. »

Dana jest zależność rekurencyjna:
\(\displaystyle{ T(a) R}\)
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-a)+T(a)+n}\)
dla \(\displaystyle{ a qslant 1}\) i \(\displaystyle{ n=ka}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k N}\). Znajdź rozwiązanie tej rekurencji.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Zależność rekurencja.

Post autor: »

Molas. pisze:\(\displaystyle{ T(a) R}\)
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-a)+T(a)+n}\)
dla \(\displaystyle{ a qslant 1}\) i \(\displaystyle{ n=ka}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k N}\)
Jesteś pewien, że dobrze przepisałeś treść? Bo na przykład dla a=2 ta rekurencja definiuje wyłącznie parzyste wyrazy ciągu (a ogólniej: definiuje wyłącznie wyrazy podzielne przez a).

Q.
ODPOWIEDZ