Kombinacje z powtórzeniami?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
TdQW!

Kombinacje z powtórzeniami?

Post autor: TdQW! »

Mam problem (chyba wykracza poza program liceum) z wzorem na zbiór elementów (k)wziętych z mniejszego zbioru (n). Np.: n=2 : {a, b} i k=3
{a,a,b}, {a,a,a}, {a,b,b}, {b,b,b} = 4

kolejny przykład n:{a,b,c}, k=4;
{aaaa}, {aaab}, {aaac}, {aabb}, {aabc}, {aacc}, {abbb}, {abbc}, {abcc}, {accc}, {bbbb}, {bbbc}, {bbcc}, {bccc}, {cccc} = 15

Chyba to trochę chaotycznie wytłumaczyłem, ale mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi.
Odrazu uprzedze, że nie potrafiłem tego wzoru sam wypowadzić.

Z góry dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ