średnia, wariancję i odchylenia standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 26 kwie 2008, o 11:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: olesno
- Podziękował: 16 razy
średnia, wariancję i odchylenia standardowe
Czterech pracowników zarabia po 1000zł a ich szef 1500zł. Oblicz średnią płacę, wariancję i oddychylenie standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 17 sty 2008, o 18:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
średnia, wariancję i odchylenia standardowe
Średnia: \(\displaystyle{ \overline{x}= \frac{4*1000+1500}{4+1} =1100}\)
wariancja: \(\displaystyle{ s^{2}= \frac{x_{1}^{2}+x_{2}^{2}+...+x_{n}^{2}}{n}- \overline{x}^2}}\)
\(\displaystyle{ s^{2}= \frac{4*1000^{2}+1500^{2}}{4+1} - 1100^{2}= 40000}\)
odchylenie standardowe: \(\displaystyle{ s=\sqrt{s^{2}}}\)
\(\displaystyle{ s= \sqrt{40000} =200}\)
wariancja: \(\displaystyle{ s^{2}= \frac{x_{1}^{2}+x_{2}^{2}+...+x_{n}^{2}}{n}- \overline{x}^2}}\)
\(\displaystyle{ s^{2}= \frac{4*1000^{2}+1500^{2}}{4+1} - 1100^{2}= 40000}\)
odchylenie standardowe: \(\displaystyle{ s=\sqrt{s^{2}}}\)
\(\displaystyle{ s= \sqrt{40000} =200}\)