Rozwiąż równanie z silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kuzio87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 17 paź 2004, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie z silnią

Post autor: kuzio87 »

(n+3)!=120n!
n=?
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Rozwiąż równanie z silnią

Post autor: Fibik »

(n+3)! = n!(n+1)(n+2)(n+3)
zatem, po skróceniu n!:
(n+1)(n+2)(n+3) = 120 = 12*10 = 8*3*5 = 4*5*6 -> n = 3
ODPOWIEDZ