Pewnie proste, ale nie mogę wpać na rozwiązanie.
Mamy 10 kul ponumerowanych kolejno od 1 do 10 oraz cztery szufladki od 1 do 4. Ile jest możliwych rozmieszczeń 10 kul w 4 szufladkach.
Kule i szufladki
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Kule i szufladki
Raczej: 4^10
Widać to dobrze dla 1 szuflady - jest tylko jeden sposób: 1^10 = 1
Metoda obrazkowa jest taka:
pierwszą kulę możemy umieścić w 1 z 4 szuflad - 4 sposoby
drugą kulę możemy umieścić nadal w 1 z 4 szuflad - 4 sposoby
daje to łącznie 4*4 możliwośći - kule są rozróżnialne
następne kule - podobnie
Zatem wyjdzie: 4*4... i tak 10 razy = 4^10
Widać to dobrze dla 1 szuflady - jest tylko jeden sposób: 1^10 = 1
Metoda obrazkowa jest taka:
pierwszą kulę możemy umieścić w 1 z 4 szuflad - 4 sposoby
drugą kulę możemy umieścić nadal w 1 z 4 szuflad - 4 sposoby
daje to łącznie 4*4 możliwośći - kule są rozróżnialne
następne kule - podobnie
Zatem wyjdzie: 4*4... i tak 10 razy = 4^10