Witam jestem nowy na forum, ale mam bardzo ważne pytanie a mianowicie:
Ruletka:
Ruletka europejska składa sie z 37 pól (18 czerwonych,18 czarnych i 0 zielonego)
Pewna technika gry “obstawianie wielokrotne” zakłada by po przegranym losowaniu podwajając stawkę i stawiać na to samo a po wygraniu powrócić do początkowej stawki. Jednak kasyna nie są głupie i zaczęły wprowadzaj limity stawek na stolach np. W Krakowie stul ma limit 2-200.
Załóżmy ze cały czas stawiamy na czerwone.
Zakładamy ze cały czas przegrywamy:(WYLOSOWYWUJAC ZERO TEZ PRZEGRYWAMY)
Stawki:
2*1=2 przegraliśmy
2*2=4 przgralismy
4*2=8 przgralismy
8*2=16 przgralismy
19*2=32 przgralismy
32*2=64 przgralismy
64*2=128 przgralismy
128*2=256 (i tu przekraczamy granice limitu i musimy zacząć od nowa)
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania tak zwanej czarnej serii czyli 7 czarnych.
Proszę o podanie rozwiązania wraz z działaniami a wynik w formie 1 do iluś albo w %.
Wg mnie na ucznia 2 gimnazjum wynosi ono 1:(7*37) czyli 1:259, ale chyba to bardziej skomplikowane
A tutaj moje wyliczenia:
prawdopodobieństwo trafienia czerwonego wynosi ok 48,6% tak samo czarnego
a trafienie zera to 2,7%
problem ruletka
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
problem ruletka
co to stul?
Skoro prawdopodobieństwo wylosowania czarnego pola wynosi \(\displaystyle{ 0,486}\) a losowania są niezależne, to wylosowanie siedmiu czarnych jest równe \(\displaystyle{ (0,486)^7 0,7 }\)
Skoro prawdopodobieństwo wylosowania czarnego pola wynosi \(\displaystyle{ 0,486}\) a losowania są niezależne, to wylosowanie siedmiu czarnych jest równe \(\displaystyle{ (0,486)^7 0,7 }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 maja 2008, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: częstochowa
- Podziękował: 2 razy
problem ruletka
Taka była odpowiedz na dziale prawdopodobienstwoWicio pisze:To zadanie z rachunku prawdopodobieństwa:
Najpier licze ile jest wszystkich możliwych kombinacji:
\(\displaystyle{ \Omega= {37\choose 1} ^{7}}\) Nie wiem czy to rozumiesz, ale za każdym razem możemy wybrać jeden z wszystkich 37 numerów ( a mamy siedem razy obstawiać)
Teraz liczę nasze sprzyjające zdarzenia, czyli kiedy będzie czarna seria
\(\displaystyle{ A= {18 \choose 1} ^{7}}\) dlatego tak , bo za każdym razem gdy wylosuję jedną z 18 czarnych pół się zgodzi zdarzenie
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{18 ^{7} }{37 ^{7} }}\)
[ Dodano: 26 Maj 2008, 23:04 ]
A inaczej to po prostu:
Te Twoje \(\displaystyle{ (48,6% ) ^{7}}\)